چهارشنبه, ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳، ۱۰:۳۷ ق.ظ
نقش سالمندان در جامعه ما

نقش سالمندان در جامعه ما

سازمان بهداشت جهانی، سالمندان را نیروی جدید در راه توسعه معرفی می کند، به طوری که امروزه در آفریقا نگهداری از 26 میلیون کودک یتیم که پدر و مادر خود را بر اثر ایدز از دست داده اند، به عهده پدر و مادربزرگ آنهاست.

 

الهی پیر شوی را  زمانی که کودک بودیم زیاد شنیدیم . پیری و سالمندی چه ویژگی دارد سالمندی دوره ای از زندگی است که از ۶۰یا۶۵ سالگی شروع می شود. در تعریف سالمندی نمی توان زمان خاصی را مشخص کرد، بلکه سالمندی را می توانیم با ویژگی های خاصی که فرد در زمانی از زندگی خود پیدا می کند بشناسیم.
 

دوره سالمندی تنها معنای ازکارافتادگی و ناتوانی را نمی دهد. این دوره ویژگی های بالقوه ای دارد که می تواند در قالب کمک های فراوان به خانواده و جامعه و به شکل سالمندی سالم و فعال جلوه گر شود.

مسلماً اگر سالمندان از چرخه تولید خارج شوند، ایجاد هزینه می کنند، اما می تواند این اتفاق رخ ندهد.

شاید در بعضی از جوامع، سالمندان را افرادی ناتوان یا حتی سربار بدانند در صورتی که دوره سالمندی دوره خردمندی و باتجربگی و دوره انتقال تجارب زندگی به سنین پایین است.

اما برای رسیدن به سالمندی فعال و سالم باید به تمام ابعاد سالمندی، بهداشت جسمی و روحی، مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و معنوی زندگی توجه داشت و از آنجا که بسیاری بیماری ها و مشکلات دوران سالمندی ناشی از شیوه زندگی ناسالم است، باید پایه و اساس سلامت سالمندان را با به کارگیری شیوه صحیح و ارتقای کیفیت زندگی از ابتدایی ترین مراحل حیات پی ریزی کرد و به موازات آن با ایجاد زمینه های مناسب، مشارکت سالمندان را در خانواده و جامعه فراهم کرد و همچنین در جهت حمایت از آنها در تمام جنبه های اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و تغذیه برای رسیدن به سالمندی سالم و فعال و زندگی موفق گام برداشت.

نرخ سالمندی  در استان مرکزی

در حال حاضر نرخ رشد کلی جمعیت کشور سالیانه ۱/۶ درصد بوده اما نرخ رشد جمعیت سالمند حدود ۲/۵ درصد است.

در حال حاضر جمعیت سالمند ایران بیش از هفت میلیون نفر؛ یعنی حدود هشت درصد جمعیت کشور استف در ۲۰ سال آینده از هر پنج ایرانی یک نفر سالمند خواهند بود.

بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 2030 در حدود 30 جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند، افزود: تا این لحظه شهرستان های تفرش و آشتیان با نرخ 19.8 درصد و شهرستان ساوه با نرخ 7.8 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین نرخ سالمندی استان را دارا هستند و شهرستان اراک نیز با نرخ 10.8 درصدی در رتبه های میانی استان از این حیث قرار می گیرد.

به فرموده های مقام معظم رهبری مبنی بر فرهنگ سازی در راستای احترام و تکریم سالمندان، گفت: بر اساس سیاست های کلی جمعیت کشور باید اقدامات لازم در جهت تأمین سلامت و نگهداری سالمندان و پیش بینی ساز و کار لازم برای بهره مندی از تجارب این قشر از جامعه در تمام عرصه های فرهنگی و اجتماعی انجام شود.

سالمندی چیست

 سالمندی یک فرآیند زیستی است که تمام موجودات زنده ازجمله انسان را در بر می گیرد. گذشت عمر را نمی توان متوقف کرد، ولی می توان با به کارگیری روش ها و مراقبت های مناسب از اختلالات و معلولیت های پیش روی سالمندان پیشگیری کرد یا آن را به تعویق انداخت تا بتوان از عمر طولانی همراه با سلامت و رفاه که همواره آرزوی بشر بوده و هست، بهره مند شد.
    اگرچه هنوز در کشور با جمعیت محدود سالمندان مواجه هستیم، اما با توجه به هرم جمعیتی کشور تا 20 سال آینده با انبوه جمعیت سالمند در کشور مواجه می شویم. باید گفت هنوز فرصت برنامه ریزی و ایجاد ساختار مناسب خدمات دهی به سالمندان را برای آینده داریم، ولی اگر غفلت کنیم، جبران آن به دلیل زمان از دست رفته و بار مالی بالای آن در سال های آینده امکان پذیر نیست.
    بررسی ها نشان می دهد که سهم سالمندان از مجموع قوانین تصویب شده کشور تنها یک درصد است. از این میزان 62 درصد قوانین اقتصادی، 22 درصد اجتماعی و 16درصد رفاهی و بهداشتی هستند. البته همین سهم ناچیز نیز به صورت پراکنده و یا در قالب آیین نامه های اجرایی دولت و سازمان هاست.
    به نظر می رسد تعریف و
جایگاه سالمندی و سالمندان در برنامه ریزی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور نیاز به سرفصل های مشخصی دارد. سالمندی و تغییرات جمعیتی، جایگاه و موقعیت فرهنگی- اجتماعی سالمندان، هویت سالمندی و انتقال فرهنگی، مشارکت اجتماعی، خانواده، اوقات فراغت و ورزش، مراقبت و حمایت عمومی، بهداشت و سلامت، وضعیت اقتصادی و معیشت سالمندان، بازنشستگی، فضاهای سالمندی، مصرف کالاهای فرهنگی و آموزش و توانبخشی سرفصل هایی است که نیاز به نگرشی دقیق دارد.

چه باید کرد

    برای رسیدگی به امور سالمندان، نیازمند تامین نیروی متخصص آموزش دیده در همه ابعاد از جمله آموزش متخصصان طب سالمندی، آموزش پزشکان عمومی در زمینه مسائل سالمندان، آموزش پرستاران ویژه سالمندی و آموزش خانواده ها هستیم. 

اگر دوره سالمندی با سلامت و رفاه همراه شود، دوران بسیار خوش زندگی است و علاوه بر این می‌تواند نقش به سزایی در تأمین سلامت سایر گروه‌های سنی در جامعه داشته باشد.
اگر دوره سالمندی با فقر، بیماری و مشکلات روانی اجتماعی همراه شود، می تواند آسیب های جبران ناپذیری در سطح جامعه و سایر گروه های سنی ایجاد کند.

دریافت

نقش سالمندان در توسعه پایدار جامعه از طریق افزایش سرمایه اجتماعی واقعیت غیر قابل انکاری است، با افزایش علاقه سالمندان به اجرای مراسم دینی و احساس اطمینان و رضایت خاطر بیشتر از این عمل، سالمندان می توانند در تحکیم باورهای دینی و مذهبی و همچنین رشد و توسعه شخصیت اخلاقی افراد مرتبط با آنها نقش مهمی را ایفا کنند.

تحکیم این باورها یک عامل حفاظت کننده در مقابل آسیب های روانی و اجتماعی در نوجوانان و جوانان خواهد بود، از آنجایی که دوران سالمندی با نیازهای مادی و غیرمادی سالمندان همراه است، این خود باعث می شود افراد جامعه نسبت به این گروه احسان و کمک کنند.احسان و دستگیری از نیازمندان باعث ایجاد آرامش و در نتیجه برقراری امنیت اجتماعی می شود و در نهایت جامعه به تعادل و توازن و رشد و پیشرفت می رسد.آنچه که دانش امروزی به آن توجه می کند تنها طولانی کردن دوران زندگی نیست بلکه باید توجه داشت که سال های اضافی عمر انسان در کمال آرامش و سلامت جسمی و روانی سپری شده و ضمن توجه به مسائل جسمی به جنبه های روحی و روانی افراد در سال های آخر عمر نیز توجه داشت.
 


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

درباره سايت

  • امیر عباس رحیمی روان شناس و مشاور دیجیتال مارکتینگ در حوزه توسعه کسب و کار نویسنده کتاب ذهن آگاهی در سازمان و دارای چندین مقاله ترویجی در نشریات می باشد .
    تالیفات امیر عباس رحیمی
    ← چاپ کتاب ذهن آگاهی در سازمان
    ←مقاله پیش از طلاق راه های دیگری را نیز امتحان کنید ،هفته نامه رسام نگار ساوه
    ←مقاله حریم ارتباطی افراد ،مجله شادکامی و موفقیت ،مقاله برتر از نگاه خوانندگان
    ←مقاله استرس و خستگی در محیط کار نشریه بانک ملی
    ←مقاله تاثیر ذهن آگاهی در صنعت چاپ

    سایت های امیر عباس رحیمی
    www.ravaniaz.ir
    www.ravanmarket.ir
    www.workshop20.ir


    امیر عباس رحیمی در حال مطالعه و بررسی در خصوص روش های در آمد زایی در حوزه گردشگری در منطقه جغرافیایی ساوه است .

    راه های دسترسی سریع با امیر عباس رحیمی :

    09190742124

    http://myss.ir/ravanmarket

جستجو

تصاوير منتخب

امیر عباس رحیمی

معیشت |رفاه|دادرسی | مشکلات|کارآفرینی در ساوه

لینک های مفید

اطلاعات سايت

  • پست الکترونيک:
  • مدير سايت:
  • تاريخ امروز: چهارشنبه, ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳، ۱۰:۳۷ ق.ظ
  • قدرت گرفته از بلاگ بيان